Bruk det du har

La oss bli enig at vi enten har rester fra middagen eller ingredienser som må brukes opp. Her er mine tips.

Erstatt matvarer du mangler 

Inneholder oppskriften en type kjøtt du ikke har, så hva om du heller kan bruke noe annet du har i fryseren som pølser eller kjøttboller eller fiskekaker liggende? 

Mangler du creme fraiche til suppe, kan du bruke kokosmelk. 

Mangler du sukker til matlagingen kan du for all del bruke sweet chilisaus til middagen, om du har det.

Det handler om å se løsninger.

Har du ikke alle sausene eller kryddrene - kan du bruke denne byttelisten 

 

Se på restene som en ingrediens 

Har du matrester i kjøleskapet, så tenkt på det som en ferdig-ingrediens i seg selv som du har kjøpt i butikken. La oss ta en tomatsuppe som et eksempel. 

  • Sjekk om det er noe du kan tilsette for å gjøre det mer spennende. 
  • Spør deg selv hva restene ligner på - og BYTT

Her kunne du tilsatt grønnsaker og kanskje maisenna og kokt det ned. Da ville det blitt mer som en saus du får kjøpt i butikken. Bare med mer smak og mer grønnsaker. Da kan du i prinsippet bruke det i lasagne eller til å lage pasta bolognese?

Separere maten

Når du lager mat. La det ligge hver for seg. Da gjør du det enda lettere for å bruke opp restene. For har du rester av f.eks fisk og ris kan du bruke ris til en rett og fisk til en annen rett. Den samme muligheten ville du ikke hatt om du blandet alt sammen. 

 
Du trenger ikke å spise restene to eller fire ganger

Den enkleste måten for å slippe det er å varier hva salgs smak du tilsette i maten. Hvis du har ris og fisk fra i går. Det du kan gjøre er å tilsette salt til fisken - bare at du bruker en annen saus som også gir salta smak i maten. Eller sødme, i stedet for sukker eller sweet chilisaus kan du bruke honning eller søt soyasaus. 

Du finner hele Byttelisten HER